פציעות שכיחות במשחק הכדורשת/כדורעף

למרות שמשחק הכדורעף/כדורשת נחשב לבטוח ומוגן, ואינו דורש מגע פיזי עם שחקני/ות הקבוצה היריבה, עדיין ניתן למצוא פציעות האופייניות לו:

  1. רוב הפציעות מתרחשות ליד הרשת: הנחתות וחסימות (מפרק הכתף- צביטת כתף, ברך- פיקה וקרסול).
  2. רוב הפציעות בגפיים תחתונות נובעות מקפיצות: נחיתה על רגל שחקן נוסף בחזרה מחסימה (צפיפות יחסית בקו הקדמי ליד הרשת), עומס על גיד הפיקה.
  3. ציעות אקוטיות:חבלה באצבעות בזמן קבלת הכדור, חבלה עקב נפילה/החלקה על המשטח בזמן קבלה, מתיחות שרירי גפה תחתונה, בעיקר שרירי ירך אחורית ושרירי התאומים עקב תנועה חדה ומהירה (שינוי כיוון וכדומה).
  4. פציעות כרוניות: בעיקר מפרק הכתף עקב הגשות והנחתות מרובות, ומפרק הברך עקב ניתורים ונחיתות מרובות.
כתף

צביטת כתף

הפתלוגיה עצמה עדיין אינה ברורה באופן מלא, אך עיקר הסברה היא שגידי ה R.C למעשה מתנגשים בעצם האקרומיון ובמפרק ה ACJ.
הצביטה גורמת לגירוי מכאני של גידי ה R.C , ועלולה לגרום לנפיחות, לדלקת ולקרעים.
כיום ישנה סברה כי גם בגידי ה R.C מדובר במצב של טנדינוזיס. שינויים ביוכימיים ומבניים בסיבי הגידים המופיעים בעיקר בגיל מבוגר מחוסר שימוש בכתף, או בקרב ספורטאים עקב שימוש יתר, המחלישים הגידים ואף גורמים לקרע חלקי עד מלא בהם.

תרגילים לחיזוק מפרק הכתף

פציעת כתף

כאב ברך קדמי

כאב על רקע מפרק ירך פיקה יופיע לרוב אצל רצים למרחקים ארוכים יותר, זהו כאב שבמהלך הריצה הולך ומחמיר, ומופיע בעיקר בריצה במדרון ובירידת ועליית מדרגות, וגם במנוחה לאחר ישיבה ממושכת, ויכול להיות מלווה בקריפטציות(קליקים) בהנעת הברך. כאב זה יופיע תוך כדי מישוש סביב הפיקה, בעיקר בחלקה הפנימי, ובלחץ ידני על הפיקה לכיוון הירך תוך כדי כיווץ שריר הארבע-ראשי.

כאב על רקע גיד הפיקה יופיע בעיקר על רקע עומס חוזר, בדרך כלל אקצנטרי (קפיצות, נחיתות), יכול להופיע באופן פתאומי במהלך הריצה, ובדרך כלל מוקל בזמן הפעילות ומוחמר לאחריה. כאב זה יופיע תוך כדי מישוש לאורך גיד הפיקה, המחבר בין החלק התחתון של הפיקה לגבשושית בעצם השוק

על מנת להוריד עומס מגיד הפיקה, ניתן להשתמש בברכייה מסוג חבק ברך תת פיקתי, המקל על השחקן/ית בזמן ניתורים, נחיתות ומיאוצים.

פציעה בברך

שרירי השוק

מתיחה אקוטית של שרירי התאומים נגרמת בדרך כלל כתוצאה מהאצה פתאומית לריצה מהירה, או בשינויי כיוון קיצוניים.
לרוב השחקן/ית יתלוננו על תחושת “דקירה” ותחושת קרע בשריר, בעיקר באיזור המדיאלי (פנימי) של שרירי התאומים, או בחיבור השריר לגיד.
בנוסף ייתכן כאב לאורך השרירים לאחר עומס אימונים עצים , ללא טראומה מקומית, המצריך מנוחה וטיפולים לשחרור השרירים(דיקור יבש,עיסוי עמוק,מוביליזציות מפרקיות,חבישות).

קרסול וכף רגל

  1. דורבן– פאציה הפלנטרית PLANTAR FASCIA, או כפי שנקראת בלשון הרצים כדורבן.מתרחשת  בדרך כלל עקב ביומכניקה לקויה סביב מפרקי הקרסול, הברך ואף הירך, ובדרך כלל עקב פרונציה מוגברת (כף רגל שטוחה) או PES CAVUS(קשת גבוהה בכף הרגל). לעיתים בצילום רנטגן ימצא דורבן, מאין ספיח עצם הבולט מעצם העקב, הנוצר מעצם המתיחה בפאציה הפלנטרית המחוברת אליו, אך הדורבן עצמו אינו מקור לכאב, אלא המתיחה הנוצרת בפאציה, המחברת בין העקב לאצבעות כף הרגל, ותומכת באופן פאסיבי בקשת האורכית של כף הרגל, ובאופן דינאמי כבולמת זעזועים.
  2. גיד אכילסטנדינוזיס: מתאר מצב כרוני, בו ישנם שינויים ניווניים הגיד ללא המצאות דלקת אקוטית, כלומר ללא תאים דלקתיים, ולכן לא נמצא חום ונפיחות, אך הגיד יכאב בפעילות. בדרך כלל תהליך זה מופיע עקב אימון יתר OVERUSE. כמו כן, כאב שמופיע בעיקר תוך כדי עלייה על קצות אצבעות יכול לנבוע מצביטה אחורית, הנובע מגבשושית עצם המופיעה בחלק האחורי של עצם העקב, ולכן כל תנועה מסוג זה גורמת לגיד להצבט בגבשושית.
  3. נקע בקרסול–  מתבטא בכך שהרצועות הצידיות(בד”כ החיצוניות) שמייצבות את מפרק הקרסול, נמתחות ונוצר קרע (חלקי או מלא) שגורם לאי יציבות במפרק הקרסול: מנקע דרגה 1(קל) בו הרצועות נמתחות, אך לא נקרעות, ועד נקע דרגה 3 (חמור), בו אחת הרצועות נקרעת לחלוטין.

תרגילים לחיזוק מפרק הקרסול