הדמיה

מהם אמצעי ההדמיה בהם ניתן להיעזר באבחון פציעות ספורט ואורטופדיה?

צילום רנטגן

רנטגן- X-ray

בדיקה שגרתית ופשוטה שמספקת מידע רב על שינויים בעצמות, כמו שברים, פריקות והסתיידויות. נחוצים בד”כ צילומים במספר מנחים (זוויות) שונים כדי לזהות שינוי בעצמות.

מיפוי עצמות

מיפוי עצמות

בדיקה שמצריכה זריקה של חומר ניגודי לגוף, שבאמצעותו מאותרים אותם אזורים בגוף שבהם מתרחש תהליך דלקתי בגוף. בדיקה זו יעילה בגילוי שברי מאמץ ופגיעות סחוס-עצם.

סי טי

Computed Tomographic scanning – CT- טומוגרפיה ממוחשבת

בדיקה בה מבוצעת סריקת מחשב לניתוח צילומים בקרני רנטגן: מחשב יוצר תמונות דו-מימדיות בדרגת הפרדה גבוהה ובחתכים של האיבר הנבדק. יעילה בזיהוי שברים בעמוד שדרה, שברים בעצמות קטנות שבדיקת רנטגן רגילה לא איתרה, כמו באזור הקרסול וכף הרגל..

MRI

Magnetic Resonance Imaging – MRI – הדמיית תהודה מגנטית

בדיקה בה נוצר שדה מגנטי חזק מאוד המפיק תמונות אנטומיות מפורטות במיוחד. יעילה בעיקר בזיהוי פגיעה ברקמות רכות, כמו פגיעות במניסקוס, קרעים ברצועות המפרקים, נזק לדיסק הבין-חולייתי וגידולים ממאירים בעצמות. הבדיקה עצמה אינה מערבת קרינה כלשהי אך עקב רגישותה הרבה, לעתים “מזהה” פגיעות ברקמות הרכות שלמעשה אינן קיימות.

Ultrasound – US

בדיקה שמאפשרת זיהוי של פגיעות ברקמות הרכות (גידים, שרירים). הבדיקה מבחינה בין קרע מלא של גיד האכילס לקרע חלקי. יעילה גם בזיהוי שטף-דם תוך שרירי. חשיבות נוספת לבדיקה, מעבר להיותה בדיקה לא פולשנית וללא קרינה, היא בשימוש דינמי (תוך כדי תנועה) בבדיקה לזיהוי פגיעות כתף למשל.