- נקע בקרסול מתבטא בכך שהרצועות הצידיות(בד”כ החיצוניות) שמייצבות את מפרק הקרסול, נמתחות ונוצר קרע (חלקי או מלא) שגורם לאי יציבות במפרק הקרסול: מנקע דרגה 1(קל) בו הרצועות נמתחות, אך לא נקרעות, ועד נקע דרגה 3 (חמור), בו אחת הרצועות נקרעת לחלוטין.
- פציעות ספורט מסוג זה מתרחשות בד”כ בענפי ספורט המערבים שינויי כיוון מהירים ובמיוחד על משטחים לא ישרים (כמו משחק כדורגל או בריצה בחוף ים) או בזמן נחיתות לאחר קפיצה, כאשר שחקן נוחת על רגל של שחקן אחר (כמו בכדורסל או כדורעף).
- בדרך כלל הקרסול מתעקם כלפי חוץ, וכף הרגל פונה פנימה, דבר הגורם לפגיעה ברצועה החיצונית ATFL.
- גורמים תורמים: רצועות לטראליות (חיצוניות) רפויות בקרסול, שרירי שוק וקרסול חלשים, פרופריוספציה לקויה, פציעות קודמות, פגיעה בעצבים המעצבבים שרירי השוק, היפרפרונציה בכף הרגל.
- חזרה לספורט אפשרית לאחר שתירגול פונקציונלי יתבצע ללא כאב במהלך ואחרי הפעילות (ריצה, קפיצה בשינויי כיוון וכיוצ”ב). חשוב להוסיף הגנה לקרסול בחזרה לספורט כמו BRACE או קינזיוטייפ למניעת נקעים נוספים.
- בדרך כלל ישנן נפיחות ורגישות כרונית בחלק החיצוני של הקרסול, כתוצאה מעבודת יתר של השרירים הצידיים בשוק, התורמים למניעת נקע חוזר.
- נקע המלווה בכוחות דחיסה על המפרק יגרום לחבלה בסחוס עצם השוק, ובעיקר עצם הטלוס(TALUS), פציעה הנקראת OCD.
- חשוב לזכור, הזמן הקריטי לטיפול בנקע בקרסול הוא ה – 24 השעות הראשונות לאחר הפגיעה. הורדת זרימת הדם לאזור הנקע היא הפעולה החשובה ביותר בטווח הזמן הזה והשיטה הטובה ביותר להשיג זאת מורכבת מארבע נקודות: RICE
RICE:
- מנוחה (Rest) – הפסקת פעילות מיידית לאחר הפגיעה. המשך פעילות יגביר את זרימת הדם ויגרום לנפיחות גדולה יותר.
- . קרח (Ice) – מוריד כאב וגורם להיצרות של כלי הדם (ובכך מוריד את זרימת הדם לאזור הנקע ומקטין את הנפיחות). את הקרח יש לשים עטוף במגבת (ולא על העור עצמו) 20 דק’ קרח, 20 דק’ מנוחה, 20 דק’ קרח ואח”כ כל שעתיים 20 דק’ ב 24 שעות הראשונות.
- לחץ (Compression) – על אזור הנקע בעזרת חבישה חזקה (אך להימנע מחבישה חזקה מידי הגורמת להגברת הכאב), שיוריד את זרימת הדם ובכך יצמצם את הנפיחות. ניתן לשלב את הקרח עם חבישת לחץ על אזור הנקע. החבישה צריכה להתבצע מאזור מסרק כף הרגל כלפי מעלה עד אמצע השוק לערך.
- הרמה (Elevation) – מצמצמת את זרימת הדם לאזור הנקע ובכך מונעת נפיחות מוגברת. ניתן לשים את הגפה על כיסא גבוה או מספר כריות וחשוב שהגפה תהיה מעל גובה האגן.
***חשוב לבצע, בשלב שהגפה מורמת, תנועתיות קלה של הקרסול (Point<->Flex), כדי לעודד את חילוף החומרים באזור הנקע.
***חשוב להימנע מחימום אזור הנקע ועיסוי אגרסיבי בתקופה הראשונית לאחר הפגיעה.
טיפולים נוספים במכון: דורבן,טיביאליס פוסטריוס, מתיחה בשריר התאומים, שבר מאמץ בכף הרגל