מעוניינים/ות בשיקום יסודי ויעיל? ביקור בית? למה לחכות? התקשרו עכשיו לייעוץ!
הרצועה הצולבת הקדמית בברך (ACL) מחברת בין עצם הירך (FEMUR) לעצם השוק (TIBIA).לפציעת ACL גורמי סיכון רבים: גיל,מין,מבנה גוף,בריאות כללית,פציעות בעבר,מבנה אנטומי של המפרק,כושר גופני,רמת מיומנות ספורטיבית, רמת פרופריוספציה, ומנגנון הפציעה, המושפע מהסביבה(מצב המשטח) וציוד (נעליים, מגינים).תפקידה של הרצועה הצולבת הקדמית (ACL) בברך כפול:
1. מניעת תנועה קדמית של השוק (TIBIA) ביחס לירך (FEMUR)
2. שליטה על תנועות סיבוביות/תנועות ציר בברך (Rotation) שינוי כיוון במהלך ריצה, נחיתה מקפיצה לריבאונד, תנועה חדה על רגל ציר במהלך משחק כדורגל/כדורסל, כל אלה דוגמאות קלאסיות העלולות לגרום לקרע של הרצועה הצולבת הקדמית (ACL), שיוביל במרבית מהמקרים של הספורטאי החובבן/המקצוען לארתרוסקופיה (ניתוח זעיר-פולשני) בברך וזאת באמצעות שיחזור הרצועה הצולבת הקדמית (ACL).שיחזור ACL מטרתו היא בהחלפת הרצועה הקרועה בשתל (אוטוגראפט) הנלקח בדרך-כלל מגיד הפיקה או מגידי הירך. המנתח משתמש בשתל בודד (Singel Bundle) או בשתל כפול (Double Bundle) ליצור את “הרצועה” החדשה ומקבע אותה במקום הרצועה המקורית. שיקום פיזיותרפיה מתחיל מיד בתום הניתוח ויימשך כחצי שנה עד לחזרה לפעילות ספורטיבית מלאה (התלויה באישור הרופא המנתח).
השיקום, בשלבים הראשונים, מתמקד בשליטה על הכאב, בהורדת הנפיחות ובהגעה לטווחי תנועה (יישור וכיפוף) מהר ככל שניתן ובמקביל חיזוק שריר הארבע-ראשי (Quadriceps) לשיפור יציבות הברך וחזרה לתבנית הליכה בנשיאת משקל מלאה. בשבועות הראשונים השתל החדש עדיין חלש ופגיע ולכן קיימת חשיבות עליונה לעבודה בהתאם לפרוטוקול הרופא המנתח והוראות הפיזיותרפיסט.
בשלבים המתקדמים של השיקום, נשאף להמשך חיזוק שרירי ירך וברך (כמו גם שרירי ליבה וישבן) והחזרת תחושת הפרופריוספציה (הדיווח התחושתי של מפרק הברך למערכת העצבים המרכזית) בעזרת משטחים נעים כמו טרמפולינה, “פיתה” ומכשיר ה BOSU.
לאחר 3 חודשים (באישור הרופא המנתח), יתחיל הספורטאי בריצה קלה על משטח ישר (TRADMILL) תוך התקדמות הדרגתית לריצה בשמיניות, ואימונים פליאומטריים כמו קפיצה בחבל, קפיצות מצד לצד, קפיצות על טרמפולינה וכל זאת תוך התמקדות בתירגול בענף הספורט הרלבנטי לספורטאי.
כאמור, כעבור 6 חודשים (באישור הרופא המנתח), יחזור הספורטאי לפעילות ספורטיבית ללא מגע ולאחר מכן לפעילות ספורטיבית מלאה.
במידה ולא הושגו טווחים מלאים בברך,ניתן לבצע דיקור יבש לשחרור שרירי הירך,מובילזציות וטכניקות מנואליות לשיפור הטווחים.
PCL-רצועה צולבת אחורית
הרצועה הצולבת האחורית מונעת החלקה לאחור ויישור יתר של עצם השוק (TIBIA) ביחס לעצם הירך (FEMUR). בתחום פציעות ספורט, שכיחות הפגיעה ברצועה נמוכה לעומת הפגיעה ברצועה צולבת קדמית (15%-20% מכלל הפגיעות ברצועות הברך), עקב יכולתה לעמוד בעומסים גבוהים יותר (זוהי הרצועה החזקה בברך).
מנגנון הפגיעה השכיח ביותר לקרע PCL הוא כוח ישיר לחלק הקדמי העליון של עצם השוק בזמן שהברך כפופה, הגורם לתנועה אחורית של העצם (חבלות בספורט, נפילה על ברך כפופה, תאונות דרכים). ברוב המקרים תתבצע פגיעה משולבת עם מבנים נוספים בברך:ACL, מיניסקוסים.
לרוב יתלונן הספורטאי על כאב מפושט בחלק האחורי של הברך ואף לאורך שרירי התאומים, בעיקר לאחר ישיבה ממושכת ועליית/ירידת מדרגות , ובדרך כלל לא תופיע נפיחות משמעותית, ולא ייגרם חוסר יציבות משמעותי לברך.
ניתוח PCL נדיר יותר משיחזור ACL, טכנית קשה יותר לביצוע, והטיפול השיקומי ארוך, איטי, וקשה יותר משיקום ACL.
חשוב להדגיש, שילוב של קרע ב ACL עם פגיעות נוספות כמו קרע מניסקוס או רצועות נוספות, עלול להאריך את תקופת השיקום והחזרה לפעילות הספורטיבית, כמו גם העדר מוטיבציה ושיתוף פעולה מלא מצד הספורטאי במהלך השיקום. למרות שניתוח לשחזור ACL הינו נפוץ ובעל תוצאות פונקציונאליות טובות, קיים סיכוי למספר סיבוכים אפשריים כגון קרעים בשתל, שברי מאמץ, זיהומים, כאבים בקדמת הברך, והסיבוך הנפוץ ביותר, אובדן טווחים. איבוד קטן בטווח היישור הינו בעל משמעות רבה עבור ספורטאים, ועלול לגרום לקיצורי שרירים,כאב ברך קדמי, וחולשת שרירי הארבע- ראשי (QUADRICEPS). על-פי מספר מחקרים, הגעת המטופל לניתוח לפחות חודש לאחר הפציעה וללא נפיחות מפרקית, עם טווחי תנועה וכוח שרירים אופטימלי, מצמצת באופן משמעותי סכנה להתפתחות חסר בטווחי תנועה לאחר הניתוח.
המידע מבוסס על ספרות מקצועית.
- יש להצמד לפרוטוקול המצורף לדו”ח הניתוח, התרגילים המוצגים באתר הינם כלליים ואינם תחליף להוראות הרופא המנתח.
- לפני ביצוע התרגילים יש לעיין בעקרונות השיקום לאחר ארתרוסקופיה.