טיפול עזרה ראשונה בפציעת ספורט אקוטית

טיפול עזרה ראשונה בפציעת ספורט אקוטית

הכוונה בפציעה אקוטית לפציעה חדה ומהירה, כגון נקע בקרסול, סיבוב ברך, מתיחה/קרע בשריר, פריקת כתף וכדומה, לעומת פציעה כרונית, לאורך זמן, כגון עומס יתר, כאב גב ממושך וכדומה.

פציעה אקוטית תלווה לרוב ב 3 מאפיינים: כאב, נפיחות, וירידה מהירה בטווחי המפרק הפגוע, עקב הנפיחות המקומית ומנגנוני הגנה שהגוף מייצר על מנת לצמצם תנועה. על מנת לטפל בצורה יעילה בפציעה, יש מספר עקרונות שעלינו ליישם:

  1. מנוחה (Rest) – הפסקת פעילות עצימה לאחר הפגיעה. המשך פעילות יגביר את זרימת הדם ויגרום לנפיחות גדולה יותר. זרימת דם למקום הפגוע רצויה, אך ניתן לצמצמה.
  2. קרח (Ice) – מוריד כאב וגורם להצרות של כלי הדם (ובכך מוריד את זרימת הדם לאזור הנקע ומקטין את הנפיחות). את הקרח יש לשים עטוף במגבת (ולא על העור עצמו) 20 דק’ קרח, 20 דק’ מנוחה, 20 דק’ קרח ואח”כ כל שעתיים 20 דק’ ב 24 שעות הראשונות.
  3. לחץ (Compression) – על אזור הנקע בעזרת חבישה חזקה (אך להימנע מחבישה חזקה מידי הגורמת להגברת הכאב), שיוריד את זרימת הדם ובכך יצמצם את הנפיחות. ניתן לשלב את הקרח עם חבישת לחץ על אזור הנקע. החבישה צריכה להתבצע מאזור מסרק כף הרגל כלפי מעלה עד אמצע השוק לערך.חבישת קרסול
  4. הרמה (Elevation) – מצמצמת את זרימת הדם לאזור הנקע ובכך מונעת נפיחות מוגברת. ניתן לשים את הגפה על כיסא גבוה או מספר כריות וחשוב שהגפה תהיה מעל גובה האגן.
  5. הנעה – הנעת המפרק הפגוע ללא כאב, כל עוד לא נמצא שבר, או הוגדר שלא ניתן להניע ע”י האורטופד/פיזיותרפיסט המלווה. מטרת ההנעה להוריד נפיחות, לצמצם ירידה בטווחי התנועה של המפרק , ולשמר כוח השרירים כמה שניתן.
  6. ניתן להיעזר במשחות אנטי דלקתיות בהתאם להמלצת רופא.
  7. ניתן להיעזר בקביים/מתלים ובמקבעים שונים על מנת למנוע תנועה ולהוריד הנפיחות.טיפול פיזיותרפיה לכאבי קרסול לאחר נקע – ANKLE SPRAIN
  8. הפעלה גופנית כללית: במקרה של נקע בקרסול, תרגילי גפיים עליונות, גב/בטן/רגל נגדית/שרירי ירך.
  9. התחלה הדרגתית של טיפול מקומי ע”י פיזיותרפיה/אימון גופני.

תרגילי פרופריוספציה - שיווי משקל