מעוניינים/ות בשיקום יסודי ויעיל? ביקור בית?למה לחכות?התקשרו עכשיו
ניתוח להחלפת מפרק הברך/ירך (TKR/THR) במפרק מלאכותי מוצע כאפשרות טיפול עבור מטופלים הסובלים מנזק למפרק הברך והירך עד להפרעה בתפקוד ובאיכות החיים, דפורמציה חמורה למפרק, וכאב כרוני כתוצאה מאוסטיאוארטריטיס OA, ולאחר שכל ניסיון לשיקום בעזרת תרופות,זריקות, פעילות גופנית ומגוון טיפולים שמרניים אחרים נכשל. יש לציין כי מרבית הסובלים מהמחלה ישתפרו בעזרת פעילות גופנית מתאימה, או באופן ספונטני.
כאמור מדובר במפרקי הברך והירך הכאובים מאוד ולא תפקודיים, הגורמים להפרעה תפקודית קשה בחיי היום-יום, כגון צליעה קבועה, קושי בהליכה ובעלית מדרגות, וכאב כרוני אף בישיבה ובמנוחה. גורמי הסיכון להיווצרות שחיקת הסחוס במפרק הינם גיל מבוגר (30% מעל גיל 70),תורשה,השמנת יתר,שכיחה יותר בקרב נשים, וטראומה או פגם מלידה למפרק.
לרוב המחלה מגיעה ללא סימני דלקת מקומית,והמפרקים כאובים ונוקשים בעיקר לאחר מנוחה ממושכת, בעיקר בקימה בבוקר, אך נוקשות זו חולפת כעבור מספר דקות של תנועה וחימום המפרק.
הגורמים להחלפת מפרק הברך והירך:
• כאב – העצם מתחילה להיחשף כתוצאה משחיקה.
• הגבלה בתנועה – ההגבלה בתנועה עצמה אינה אינדיקציה להחלפת מפרק, אנשים יכולים לחיות כך מספר שנים.
• ירידה בתפקוד בפעילויות היומיומיות – הסיבה העיקרית בעקבותיה מבצעים החלפת מפרק בירך, הסיבה שלא ממהרים לנתח היא אורך החיים המוגבל של השתלים בתוך הגוף. לרוב יחזיק המפרק המלאכותי מעמד בתוך הגוף כ 15 שנה.
מטרת הניתוח להוריד סחוס פגום ולצפות את העצם שתחתיו בחלקים שימנעו כאב. חלקים אלה אינם מעוצבבים, לא שייכים לגוף ולכן לא מרגישים את השחיקה, כיוון שזו שחיקה של מתכת במתכת. כמו כן, הצמדת המתכת לעצם, מונעת את הרגישות של העצם החשופה. עם השנים, האחיזה בין הפרוטזה לעצם מתרופפת ולכן כעבור כמה שנים צריך להחליף את המפרק שוב.
מטרת הניתוח להקל על כאבי המטופל, ולהחזירו לתפקוד יומיומי סביר. לפני הניתוח זקוק המטופל לטיפולי פיזיותרפיה על מנת להשיג טווחים מלאים במפרק, חיזוק שרירים רלוונטיים,שיפור יכולת אירובית על מנת שהשיקום לאחריו יהיה מהיר ויעיל יותר, התחלת תרגול מעברים שכיבה-ישיבה-עמידה,מדרגות, שימוש בהליכון ובמקל עזר, והתאמת סביבת המגורים כך שתהיה בטיחותית וידידותית לאחר הניתוח.
מטרת הפיזיותרפיה לאחר הניתוח היא חזרתו של המנותח לניידות ולתפקוד מוקדם ככל הניתן, על מנת להגדיל סיכויי ההחלמה והשיקום ולהפחית הסיכוי לקרישי דם, תוך החזרת המפרק לתפקוד מלא. הטיפול יינתן במכון הפיזיותרפיה או בביקור בית, ויכלול טכניקות מנואליות להורדת נפיחות,כאב,השגת טווח מלא במפרק,חיזוק שרירים ירך ואגן,תרגול מעברים,תרגול הליכה בעזרת הליכון ומקל,תרגילי שיווי משקל, ושיפור יכולת אירובית.